Aahus skal være mere attraktiv for som videnskabscentrum

Aarhus har igennem de sidste mange år været kendt for at være en af Danmarks bedste uddannelsesbyer. Det har særligt været inden for det samfundsvidenskabelige felt. Men nu ønsker Aarhus også at blive en af verdens førende uddannelsesbyer inden for naturvidenskaben. Selvom der ikke er forlagt en endelig strategi endnu, så er der en række aspekter, som kan medvirke til at revalidere denne ambition.

1: Større fokus på at tiltrække de dygtigste studerende

En af de ting der kan skrues på for at gøre Aahus til en mere attraktiv by inden for det naturvidenskabelige område er at gøre det endnu mere attraktivt for studerende at tage til Danmark fremfor andre lande, såsom USA, Kina og Schweiz der er blandt de førende i verden.

Selvom Danmark har en S.U ordning, der gør det relativt attraktivt at studere i Danmark, så mangler der stadig støtte til studerende der kommer til udenfor EU. Her bør man overveje at satse mere på at uddele legater til sine studerende, så det i mindre grad er økonomien der gør, at de bedste hjerner ikke kommer til Aarhus.

2: Investering i bedre faciliteter

Et andet vigtigt aspekt af at kunne tiltrække de bedste studerende, er at kunne tilbyde de bedste faciliteter. Her er der plads til forbedringer på Aarhus Universitet. Der bør derfor investeres i særligt nyt laboratorieudstyr, samt ikke mindst i nye lokaler der er tilpasset mere unikke formål såsom særlige forsøg inden for hvert sit felt.

De nuværende faciliteter har i dag mange år på bagen, hvorfor de har svært ved at kunne leve til de krav der sættes for at kunne være med i den øverste internationale konkurrence.

3: Lavere kommuneskat i Aarhus

En anden vigtig ting man bør overveje fra politisk side, for at kunne gøre denne ambition til virkelighed, er at sænke kommuneskatten i Aarhus kommune. Kommuneskatten udgør den største del af vores alle samens skattebetaling og ved at sænke skatten stiller vi os både stærkere i forhold til at tiltrække højtlønnet arbejdskraft, og ikke mindst investeringer fra udlandet.

Det vil også give Aarhus en fordel overfor København her i landet. Selv en sænkelse på 2-3% vil kunne gøre en stor forskel for Aarhus’ langsigtede muligheder for at tiltrække de dygtigste hoveder i alle aldre.

4: Større fokus på social networking for ansatte i Aarhus

En fjerde og sidste ting, som man bør skabe fokus omkring, er at sikre, at udenlandske studerende eller arbejdstagere får mere hjælp til at få et netværk der rækker ud over deres studie- eller arbejdsliv. Der er mange udenlandske personer, der finder det svært at slå sig ned i Danmark, både på grund af sproget, samt fordi de føler, at det kan være svært at skabe et netværk af danske venner. Her bør man både fra kommunen samt ikke mindst fra Aarhus Universitet satse på at skabe bedre social networking for deres studerende og medarbejdere.

Vi følger selvfølgelig udviklingen omkring emne tæt på Skaarhus.dk i de kommende måneder og vil løbende komme med nye artikler, når der sker noget nyt.

 

Indlægs forfatter: Christian

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *