Influenzasæsonen rammer Østjylland

Vinteren kan  være en barsk tid på året – særligt for vores immunforsvar. De sidste tal fra både arbejdspladser og offentlige myndigheder viser også, at influenzasæsonen er i fuldt gang, hvilket skaber travlhed på sygehusene.

Influenzasæsonen skaber travlhed i sundhedsvæsnet

September er traditionelt den måned på året hvor influenzasæsonen sætter ind – og hvis der er ét sted, hvor man kan mærke dette, så er det i sundhedsvæsnet. September oktober, november, december og januar er typisk de travleste måneder på hospitals gangene og hos de praktiserende læger. De kolde temperaturer og den mindskede sollys spiller nemlig en afgørende rolle for vores immunforsvar.

Det er særligt den ældre generation der rammes hårdest, og for disse borgere kan influenza i værste fald være livsfarligt. Men udover de ældre så sætter influenzasæsonen også sit præg i både skoler og ikke mindst børnehaver, hvor også børn er særligt udsatte. Her skyldes det dog, at både skoler og børnehaver ofte indeholder flere bakterier end et hjem eller en arbejdsplads og det store antal børn på et sted gør at det er lettere for sygdommen at sprede sig.

Sådan kan du selv forebygge influenza

Ifølge flere læger er, som vi har talt med, er der dog mange ting vi selv kan gøre for at forebygge at blive ramt af influenza. Ifølge Henrik Larsen, der arbejder på Aarhus Universitetshospitals afdeling for mave- tarmlidelser, ligger nøglen til et godt helbred om vinteren særligt i mave.

“Vi ved at cirka 90% af alle sygdomme har sin oprindelse i vores mave- tarmsystem og derfor er det særligt vigtigt, at man sørger for at spise sundt og varrieret samt at man før rørt sig. På den måde bevarer man en sund tarmflora som er en stor del af vores immunsystem. Et velkendt tegn på influenza og mange andre sygdomme kan nemlig være maveproblemer. Man bør derfor sørge for at holde øje med om ens mave pludselig begynder at opføre sig mærkeligt, hvis man vil nå, at forebygge at blive ramt af eksempelvis influeza.”

Henrik Larsen tilføjer desuden at netop vintermånederne er højsæson for en række maveproblemer, som forstoppelse, oppustethed og ikke mindst dårlig mave – netop fordi vores immunsystem i disse måneder ofte svækkes på grund af mindre sollys og en dårlig kost. Vi spiser nemlig oftest mere usundt i vintermånederne hvor særligt julen fylder meget – også i vores maver!

Flere ældre finder hjælp online

Selvom at både praktiserende læger og hospitalerne har ekstra travlt i disse måneder, så hjælper det ifølge Henrik Larsen, at stadigt flere og flere vælger at søge indlenende lægehjælp online. Det gør det ofte nemmere for lægerne og patienterne at finde frem til hvad patienten fejler og dermed kan lægerne hurtigere finde den rette lindring.

“Der findes i dag en lang række sundheds sider online, som Mave-problemer.dk, Sundhedslex.dk og mange andre, som gør et rigtigt godt stykke arbejde med at oplyse borgerne om deres symptomer og mulige løsninger, både når det gælder kosttilskud og medicin. På den måde er der flere der så at sige ‘selv klarer ærterne’, hvis det drejer sig om relativt små lidelser, hvilket giver mere plads til dem, der virkelig er syge”, afslutter Henrik Larsen.

 

Indlægs forfatter: Christian

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *